Invertoare

…inima sistemului fotovoltaic


Pe lângă modulele solare, invertorul este a doua componentă esențială a unui sistem fotovoltaic. Este inima sistemului și convertește electricitatea generată de panouri (curent continuu/tensiune continuă, DC) în curent alternativ/tensiune alternativă (AC).

Care este scopul unui invertor?

Energia solară este o sursă de energie regenerabilă. Modulele solare transformă lumina solară în curent continuu (DC). Cu toate acestea, rețeaua de energie electrică și majoritatea dispozitivelor din casă pot folosi doar curent alternativ (AC). Un invertor convertește curentul continuu/tensiunea continuă generată de modulele solare în curent alternativ/tensiune alternativă. Electricitatea convertită este apoi transmisă rețelei publice sau consumatorilor.


Ce tipuri de invertoare există?

Există diferite tipuri de invertoare care diferă în funcție de facilitati, performanțe și costuri. Fiecare tip are avantajele și dezavantajele sale. De aceea, este important să alegeți tipul potrivit de invertor pentru proiectul dumneavoastră.
Există trei tipuri principale de invertoare

  • Invertor PV (DC-AC)
  • Invertor hibrid bidirecțional (DC-AC sau AC-DC)
  • Redresor (AC-DC)

De exemplu, există invertoare fotovoltaice simple care efectuează doar o simplă conversie a energiei electrice (DC-AC). Invertoarele avansate au funcții suplimentare, cum ar fi monitorizarea și optimizarea procesului de producere a energiei. Există, de asemenea, invertoare special pentru sisteme fotovoltaice mari și proiecte comerciale, precum și invertoare pentru sisteme fotovoltaice mai mici. Dimensiunea și configurația sistemului fotovoltaic și nevoile și cerințele individuale ale gospodăriei joacă un rol în alegere. Experții noștri vă pot sprijini in alegerea modelului potrivit cerintelor dumneavoastra.

Microinvertor

Acest tip de invertor se conecteaza direct la un singur modul solar. Sarcina invertorului modul este de a converti curentul continuu/tensiunea continuă generată în curent alternativ/tensiune alternativă. Sistemele bazate pe microinvertoare sunt ideale in conditii speciale de montaj sau umbrire, cand panourile trebuie orientate in diferite directii si au grade de iluminare diferite. Practic, avand in vedere si modul extrem de sigur de functionare, cu eliminarea tensiunilor inalte, acesta poate fi considerat cel mai avansat si sigur sistem fotovoltaic ce se poate utiliza in regim rezidential sau mediu comercial.

Avantaje: ușor de instalat, posibilitati nelimitate de extindere, adaptabile atat la bransament monofazat cat si trifazat, se pot utiliza cu tipuri diferite de module, durata lunga de garantie, extrem de sigure in exploatare, monitorizarea sistemului la nivel de panou.
Dezavantaje: o solutie mai scumpa din punct de vedere financiar

Invertor de șiruri

Invertoarele de șir conectează mai multe module solare care sunt conectate la un „șir”. Invertorul șir convertește tensiunea DC/curent continuu generat de modulele interconectate în tensiune de ieșire AC. Acest tip de invertor este adesea potrivit pentru sisteme fotovoltaice mai mici dar se utilizeaza si la sistemele de mari dimensiuni.

Avantaje: rentabil, ușor de instalat, design mai simplu.
Dezavantaje: Deteriorarea unui modul afectează performanța modulului întregului șir.


Invertor multistring

Un invertor multistring poate gestiona și optimiza mai multe șiruri de panouri solare. Aceste invertoare sunt potrivite în special pentru sisteme mai mari cu mai multe șiruri. Invertorul multistring optimizează performanța tuturor șirurilor și, de asemenea, convertește tensiunea DC într-o tensiune de ieșire AC.

Avantaje: Gestionează mai multe șiruri în același timp.
Dezavantaje: Mai scumpe decât invertoarele șir, necesită control centralizat.

Invertor central

Un invertor central controlează întregul sistem fotovoltaic. Acesta convertește curentul continuu total generat de toate modulele solare în curent alternativ. Un invertor central este potrivit în special pentru sistemele fotovoltaice mari cu multe module solare cu putere mare de modul.

Avantaje: Eficiență mai mare, potrivită pentru sisteme fotovoltaice mari, gestionează mai multe șiruri în același timp.
Dezavantaje: Mai scump decât alte tipuri de invertoare, necesită control centralizat.


Invertor de baterie

Un invertor de baterie stochează electricitatea generată într-o baterie și o puteți utiliza ulterior. Acesta convertește curentul alternativ în curent continuu și îl stochează în baterie. Când aveți nevoie de electricitate mai târziu, o transformă înapoi în curent alternativ. Un invertor cu baterie este potrivit în special pentru gospodăriile cu un invertor fotovoltaic existent care doresc să utilizeze electricitatea fotovoltaică chiar și atunci când soarele nu strălucește.

Avantaje: Poate stoca energie electrică împreună cu o baterie și o oferă atunci când este necesar, crescând independența energetică.
Dezavantaje: Sunt necesare mai multe invertoare (invertoare PV și baterie).


Invertor hibrid

Un invertor hibrid combină funcțiile unui invertor PV/șir/multistring și a unui invertor de baterie. El transformă curentul continuu în curent alternativ sau curentul alternativ în curent continuu. Acesta direcționează curentul continuu direct în baterie fără pierderi de conversie. Doar atunci când este nevoie de electricitatea stocată, electricitatea trebuie convertită în curent alternativ. Sistemul integrat de management al energiei controlează fluxul de energie electrică și asigură utilizarea eficientă a energiei electrice. Un invertor hibrid poate distribui energia electrică din sistemul fotovoltaic în diferite moduri, de ex. B. depozitați într-o baterie sau direct către consumatorii din gospodărie.

Avantaje: Combină sistemele fotovoltaice, stocarea energiei electrice și alimentarea cu energie electrică în rețeaua publică, crește eficiența energetică și securitatea aprovizionării, eficiența mai mare în stocarea energiei electrice.
Dezavantaje: Mai scump decât alte tipuri de invertoare, necesită control centralizat.


Invertor insulă ( off-grid)

Un invertor insulă, cunoscut și ca un invertor off-grid, transformă tensiunea continuă dintr-un sistem fotovoltaic sau dintr-o baterie în tensiune alternativă și este folosit pentru a furniza alimentare independentă (de exemplu, pe o „insulă” fără acces la rețeaua electrică). Un sistem integrat de management al energiei controlează fluxul și stocarea energiei electrice. Invertoarele insulare sunt potrivite în special pentru zonele îndepărtate sau regiunile în care nu există acces la rețeaua publică de energie electrică, dar și pentru surse de alimentare de urgență sau aplicații mobile, cum ar fi casele mobile sau bărci.

Avantaje: Poate furniza energie electrică pentru uz casnic atunci când rețeaua electrică se defectează.
Dezavantaje: De multe ori nu se poate alimenta în rețea, are o putere și capacitate de stocare limitate.


Care sunt diferențele de la un invertor monofazat la un invertor trifazat?

Un invertor monofazat furnizează curent alternativ rețelei monofazate și este adesea mai eficient decât un sistem trifazat. Un invertor trifazat alimentează toate cele 3 faze ale rețelei trifazate în mod egal cu curent alternativ. Un invertor trifazat este de obicei mai puternic și poate oferi un punct de conectare la putere mai mare. Acesta este motivul pentru care este potrivit pentru sisteme fotovoltaice mai mari. Un invertor monofazat este mai ușor de instalat și îl puteți folosi bine pentru sisteme fotovoltaice mici. Alegerea între un invertor monofazat sau trifazat depinde de cerințele și condițiile specifice ale sistemului fotovoltaic. Cu invertorul potrivit puteți optimiza performanța și eficiența sistemului. De regula tipul acesta de invertor se adapteaza la tipul; de bransament existent la locul de instalare.


Ce invertoare avem în gama noastră?

La SolarNet vă oferim mărci de invertoare binecunoscute și dovedite ca fiind performante, dar si invertoare intrate mai recent pe piata. Experții noștri în invertoare caută în permanență noi tehnologii și vă oferă cele mai bune produse de pe piață. Gama noastră de invertoare contine, printre altele:


Microinvertorul Enphase

Enphase este o companie americana ce produce microinvertoarele cele mai raspandite pe plan mondial. Cu o calitate deosebita a produselor, este firma ce acorda cea mai lunga durata de garantie pentru produsele sale: 25 de ani. Microinvertoarele Enphase se disting prin faptul ca sunt extrem de versatile, sistemele compuse pe baza acestora putand fi foarte usor extinse in timp.

In prezent seria de microinvertoare IQ8, cea mai noua venita pe piata are capacitatea de a furniza energie electrica spre consumatori chiar si in lipsa retelei si a unei baterii. Acest fapt poate fi de mare ajutor in cazul unor caderi accidentale ale retelei.


Invertorul Fronius

Fronius este o companie austriacă și produce invertoare de cea mai înaltă calitate pentru industria fotovoltaică. Fronius oferă o gamă largă de invertoare pentru diferite cerințe și dimensiuni ale sistemelor fotovoltaice. Invertoarele Fronius sunt cunoscute pentru eficiența și fiabilitatea lor ridicata.

Ce tipuri de invertoare Fronius există?
Fronius oferă atât invertoare fotovoltaice, cât și hibride în diferite clase de performanță. Puteti echipa sistemul cu invertoarele Fronius din seriile Symo si Primo. Invertorul hibrid Fronius GEN24 Plus optimizează autoconsumul sistemelor fotovoltaice private. Îl puteti folosi pentru a integra stocarea energiei electrice în sistem și astfel a crește cota de consum propriu. Producătorul oferă, de asemenea, soluții pentru sisteme fotovoltaice de înaltă performanță în sectorul comercial cu Fronius Tauro și seria ECO.

Fronius Symo

Fronius Symo este un invertor fotovoltaic trifazat eficient cu 3-20 kW și este potrivit pentru sisteme fotovoltaice de până la 30 kWp. Conceptul snap-in separă zona de conectare de electronică. Puteți utiliza protocolul de interfață pentru a conecta alți consumatori la Fronius Symo.


Fronius Symo GEN24 3.0-10.0 Plus extinde portofoliul de invertoare hibride al producătorului. Invertoarele hibride trifazate sunt potrivite pentru sistemele fotovoltaice de acasă. Loggerul de date integrat face posibilă cuplarea inteligentă a sectorului cu sistemele de mobilitate electrică și de încălzire. Funcția de bază de alimentare de urgență „PV-Point” este integrată în seria Symo GEN24. În caz de alimentare de urgență, furnizează consumatorilor monofazați cu până la 3 kW de energie electrică printr-o priză. În cazul unei întreruperi de curent, invertoarele Symo 6.0-10.0 Plus Hybrid își pot configura propria rețea de alimentare de rezervă trifazată prin intermediul unui dispozitiv de comutare și astfel, să alimenteze casa cu energie de rezervă.

Fronius Primo

Producătorul arată puterea inovatoare cu invertoarele Fronius Primo PV monofazate cu puteri de pana la 8,2 kW. Conceptul snap-in al invertorului Fronius separă zona de conectare de electronică. Toate invertoarele Fronius din seria Primo pot fi conectate la Internet și astfel integrate într-un sistem prin WLAN sau Ethernet. Invertorul are, de asemenea, multe conexiuni pentru, contoare de energie electrică, receptoare de control sau ieșiri cu relee.


Cele mai recente invertoare hibride Fronius Primo GEN24 acoperă clasele de putere 3,0-6.0 kW. Fronius oferă, de asemenea, o conexiune puternică a bateriei de înaltă tensiune cu funcție de alimentare de rezervă pentru Primo GEN24 Hybrid. În cazul unei pene de curent, toate variantele pot furniza consumatorilor până la 3 kW de energie electrică folosind priza de urgență. Pentru variantele de 3-6 kW, este posibilă și o rețea de alimentare de rezervă completă folosind dispozitivul de comutare. Invertorul hibrid monofazat Primo GEN24 Plus este potrivit în special pentru sistemele mici de acasă.

Fronius Eco

Fronius Eco este disponibil cu o ieșire de 25-27 kW AC și este un invertor fotovoltaic trifazat. Are un întrerupător de legătură integrat pentru protecția centrală NA și puteți conecta mai multe invertoare Fronius Eco în paralel. Acest lucru face ca Fronius Eco să fie foarte flexibil, deoarece îl puteți utiliza pentru a crea sisteme fotovoltaice mici și mari. Fronius Eco este omologat pentru rețele de joasă și medie tensiune.

Fronius Tauro

Invertoarele comerciale trifazate din seria Tauro sunt destinate sectorului comercial. Ele vă oferă performanțe înalte de curent alternativ și o gamă largă de tensiuni de până la 930 V. Fronius diferențiază invertoarele în două modele de sistem. Ambele versiuni sunt ideale pentru sisteme de acoperiș și open-space. Sunt disponibile cu putere de 50 sau 100 kW. Invertoarele Tauro se pot monta atat pe orizontala cat si pe verticala. Cu ajutorul tehnologiei de răcire și a unui capac frontal cu pereți dubli, invertoarele ating performanțe maxime chiar și în plină lumină solară.

Nume produs

Fronius Symo GEN24 Plus

Fronius Primo GEN24

Fronius Symo

Fronius Primo

Fronius Eco

Fronius Tauro

Tip invertor

invertor hybrid

invertor hybrid

invertor on grid

invertor on grid

invertor on grid

invertor on grid

Nr. faze

trifazat

monofazat

trifazat

monofazat

trifazat

trifazat

Putere

3 – 10 kW

3 – 8.2 kW

3 – 20 kW

3 – 6 kW

25 – 27 kW

50 – 100 kW


Invertorul SMA

Unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai mari producători de invertoare din lume este SMA. Pe lângă invertoare, producătorul german oferă și sistemul de management al energiei pentru sectoarele rezidențiale și comerciale. Pe baza experienței producătorului, soluțiile SMA sunt utilizate pentru implementarea proiectelor fotovoltaice în întreaga lume.

Ce tipuri de invertoare SMA există?
Gama este variată: de la invertoare solare SMA la invertoare de baterie si la invertoare hibrid, monofazate sau trifazate – SMA are o soluție potrivită pentru fiecare aplicație. SMA oferă, de asemenea, o gamă largă de invertoare în sectorul comercial.

Invertorul solar SMA
Cu seria SMA Sunny Boy, producătorul deservește segmentul de invertoare fotovoltaice monofazate. Ele diferă în funcție de performanță și de numărul de trackere MPP. Puterea invertoarelor string monofazate variază între 1,5-6 kW.

Pe lângă seria SMA Sunny Boy, SMA oferă și seria Sunny Tripower trifazată de la 3-110 kW. Acest lucru permite implementarea diferitelor modele în rețeaua de joasă tensiune și rețeaua de medie tensiune. Cu seria Sunny Highpower PEAK3, în clasele de performanță 100-180 kVA, SMA oferă și invertoare string cu o tensiune de intrare de 1500 V.

  • SMA Sunny Boy, 1,5-6 kVA
  • SMA Sunny Tripower, 3-10 kVA
  • SMA Sunny Tripower X, 12-25 kVA
  • SMA Sunny Tripower CORE 1, 50 kVA
  • SMA Sunny Tripower CORE 2, 110 kVA
  • SMA Sunny Highpower PEAK3, 100-180 kVA

Invertor hibrid SMA
SMA Sunny Tripower Smart Energy este o soluție de invertor hibrid cu o conexiune trifazată. Invertoarele hibride trifazate de la SMA pot stoca curent continuu de la sistemul fotovoltaic într-o baterie compatibilă, aproape fără pierderi de conversie. Când gospodăria accesează energia fotovoltaică sau energia stocată, invertorul transformă puterea de curent continuu în putere de curent alternativ. SMA Hybrid este disponibil cu ieșiri AC de 5 și 10 kVA. În cazul unei căderi de curent, invertorul poate alimenta consumatorii selectați cu energie de urgență.

SMA Sunny Home Manager 2.0 poate conecta inteligent sectorul de rețea. Bateria se încarcă și se descarcă pe baza previziunilor și a surplusului fotovoltaic poate fi utilizat de un încărcător EV, o pompă de căldură, un element de încălzire sau o priză radio inteligentă.

  • SMA Sunny Tripower Smart Energy

Invertor de baterie SMA
Invertoarele de baterie SMA sunt disponibile ca monofazate și au o putere de 2,5-6 kW. Sunt potrivite pentru sistemele cuplate la curent alternativ în care un sistem fotovoltaic existent este extins cu o baterie. Dar o soluție trifazată poate fi implementată și cu invertoarele de baterii SMA. De exemplu, puteți conecta 3 Sunny Islands în paralel și acestea vor alimenta apoi sistemele on-grid, off-grid și de rezervă.

  • SMA Sunny Boy Storage
  • SMA Sunny Island

Ce avantaje are un invertor SMA?

Nu fără motiv, SMA este unul dintre cei mai populari producători de invertoare din Europa. Invertoarele SMA oferă instalatorilor multe avantaje:

  • Instalare rapidă și ușoară
  • Serviciu bun
  • Durată lungă de viață
  • Sigur și de încredere
  • Calitate „Fabricat în Germania”
  • Sistem inteligent de management al energiei prin Sunny Home Manager 2.0 sau SMA Datamanager M
  • Produs unic pentru soluții on-grid, off-grid și de rezervă (Sunny Island)

Cât de bune sunt invertoarele SMA?

SMA este unul dintre cei mai consacrați producători de invertoare din lume. Sunny Home Manager 2.0 este cel mai bine vândut sistem de management al energiei la nivel mondial. SMA nu este doar din punct de vedere tehnic unul dintre cei mai importanți producători


Invertor KOSTAL

KOSTAL este o companie germană specializată în producția de invertoare pentru piața fotovoltaică. KOSTAL oferă o gamă de invertoare inovatoare și puternice pentru o gamă largă de cerințe. Invertoarele KOSTAL sunt cunoscute pentru eficiența și fiabilitatea lor ridicate.

De la înființarea lor în 2006 și până astăzi, invertoarele Kostal au reprezentat o tehnologie inovatoare și de înaltă calitate. Este una dintre cele patru domenii de activitate ale Grupului Kostal, care, cu peste 100 de ani de experiență în multe segmente ale electronicii de putere, oferă un nivel înalt de dezvoltare și expertiză tehnologică. Dezvoltarea orientată spre viitor, practică și durabilă în sectorul solar se reflectă în fiecare nouă generație de dispozitive Kostal.

Prezentare generală a gamei de invertoare Kostal

  • Kostal Piko
  • Kostal Piko MP plus
  • Kostal Piko IQ
  • Kostal Plenticore plus

Invertor Solaredge

SolarEdge este o companie israeliană axată pe producția de invertoare. Invertoarele SolarEdge sunt potrivite pentru diferite cerințe și dimensiuni ale sistemelor fotovoltaice. Invertoarele SolarEdge reprezintă tehnologii avansate și ușurință de instalare și întreținere.

SolarEdge oferă invertoare rezidențiale și comerciale. Acestea se bazează pe optimizarea performanței la nivel de modul pentru dispozitivele lor și nu trackerilor MPP din invertor. Aceasta înseamnă că umbrirea și orientările diferite ale șirurilor nu mai reprezintă o problemă. Optimizatorii de module SolarEdge determină întotdeauna cea mai bună performanță și asigură o siguranță mai mare cu tehnologia Safe DC și detectarea defecțiunilor pentru conectorii PV. Noile invertoare SolarEdge nu mai au afișaj. Se configureaza prin aplicatia SetApp. Producătorul israelian reprezintă noile inovații și tehnologii și a obținut scoruri foarte bune în ultimii ani.

Prezentare generală a invertorului sistemului Solaredge

  • Invertor monofazat seria SE-H (tehnologie HD-Wave / tehnologie compactă)
  • Invertoare trifazate seria SE-K (opțional cu tehnologie sinergie)
  • Invertor trifazat StorEdge (invertor hibrid de 48 V)
  • Incărcător auto EV
  • Optimizatoare de performanță

Invertor Goodwe

Goodwe este o companie chineză și oferă o gamă largă de invertoare. Goodwe produce invertoare puternice și fiabile pentru diferite cerințe și dimensiuni. Compania este cunoscută pentru tehnologiile sale avansate și raportul excelent calitate-preț.

Goodwe este o companie lider și gândită strategic, concentrată pe dezvoltarea și producția de invertoare fotovoltaice și soluții de stocare a energiei. Volumul mediu de vânzări în 2018 a fost de 30.000 de dispozitive pe lună. În total, peste 12 gigawați de invertoare GoodWe au fost deja instalați pe acoperișuri rezidențiale, în unități comerciale și sisteme de stocare a energiei în peste 100 de țări. Din 2018, seriile GoodWe ET și ES sunt disponibile și ca invertoare hibride care au fost dezvoltate special pentru utilizarea cu baterii.

GoodWe este unul dintre primii 10 producători mondiali de invertoare solare de către Bloomberg, IHS și GTM.

Invertoare GoodWe actuale

  • Seria EM
  • Seria ES
  • Seria ET

Create your account