Blog SolarNet

Ce sunt sistemele cu microinvertoare?

La SolarNet folosim de ceva vreme si o tehnologie inovatoare pentru invertoare – și anume microinvertoare de la producătorul american Enphase Energy.

Cum funcționează exact un microinvertor?

Pentru a înțelege avantajele microinvertoarelor, trebuie mai întâi să vă uitați la un invertor string convențional: Acesta este un dispozitiv de dimensiunea aproximativă a unei imprimante de uz casnic care este montat pe peretele interior sau exterior și are de obicei lângă tablourile electrice pentru circuitele de curent continuu si curent alternativ. Curentul continuu curge de la modulele fotovoltaice de pe acoperiș către acest invertor și apoi este convertit în curent alternativ de către invertor. Această soluție are 3 dezavantaje:

  • Curentul continuu de la modulele fotovoltaice ajunge la valori inalte datorita inserierii modulelor de pe casa. Practic prin cablurile de curent continuu trece un curent de sute de volti, unde intre 300 si 900V. O tensiune periculoasa in caz de avarie.
  • Dacă un modul fotovoltaic de pe acoperiș produce mai putin sau deloc, efectul este similar cu cel al unei persoane care stă pe un furtun de grădină: în cele din urmă invertorul primește mult mai puțin curent. Din cauza unui singur panou intreaga productie scade semnificativ, afectate fiind toate panourile.
  • Dacă invertorul în sine se defectează, generarea de energie electrica este zero.

Microinvertoarele rezolvă aceste 3 probleme foarte elegant:

  • Fiecare modul fotovoltaic de pe acoperiș are atașat propriul său microinvertor, care convertește local, imediat curentul continuu în curent alternativ.
  • Dacă un modul fotovoltaic de pe acoperiș se defectează, producția este redusă doar de acel modul.
  • Dacă un microinvertor se defecteaza, producția este redusă doar de acel singur modul.
  • Sunt evitate tensiunile mari de curent continuu, pe cabluri circuland doar tensiunea alternativa comuna pentru o locuinta, aceasi cu a bransamentului electric.

De ce microinvertoare?

Funcționarea ușor diferită a microinvertoarelor are ca rezultat unele avantaje față de invertoarele șir:

  • Sistemele fotovoltaice cu microinvertoare nu trebuie să fie dimensionate special pentru o anumită dimensiune a invertorului. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere tehnic, puteți adăuga oricând module suplimentare cu cate un microinvertor. De asemenea, este posibil să amestecați module fotovoltaice cu putere de ieșire diferita sau provenind de la diferiti producatori. De exemplu module de 360 ​​W de la Trina cu module de 420 W de la Longi.
  • Umbrire parțială enervantă în anumite momente ale zilei, de exemplu prin lucarne, coșuri de fum sau copaci, au un impact semnificativ mai mic asupra producției in cazul utilizarii microinvertoarelor. Aceasta înseamnă că puteți instala și module acolo unde anterior nu erau economice. O umbra afecteaza doar panoul in cauza, nu intregul sir.
  • Fiecare microinvertor trimite date de producție către sistemul de monitorizare a energiei, permițând monitorizarea producției fiecărui modul in mod individual. Acest lucru creează un nivel de transparență mult mai ridicat decât în ​​cazul invertoarelor string în cazul unei defecțiuni tehnice la modulul fotovoltaic. Daca un panou se dovedeste ca produce mai putin din motive de umbrire de exemplu, acesta poate fi mutat intr-o zona mai favorabila. Promisiunile de garanție de la producătorii de module pot fi, de asemenea, verificate în orice moment.

Ce microinvertoare Enphase se instaleaza?

La SolarNet instalăm microinvertoare Enphase IQ, adică microinvertoare cu rețea inteligentă și variante de înaltă performanță ale platformei IQ începând cu a șaptea generație. In curand vom instala si microinvertoare din seria IQ8, cele de ultima generatie.

Caracteristicile microinvertorului IQ7A:

  • Optimizate pentru module fotovoltaice de înaltă performanță cu 60 de celule/120 de semi-celule și 72 de celule/144 de semi-celule
  • Putere recomandată a modulului 295-460W+
  • Putere maximă de ieșire: 366VA la 230VAC
  • Gama de tensiune de funcționare 18-58V
  • Eficiență ridicată a UE de 96,5%
  • Peste 1 milion de ore de testare în total
  • Carcasă din polimer dublu izolat IP67 Clasa II
  • Sistem de cablare revoluționar pentru instalare ușoară
  • Ca parte a sistemului IQ al Enphase, se integrează perfect cu Gateway-S™ și aplicația Enphase pentru monitorizare și analiză.

Cine este Enphase Energy?

Enphase Energy, Inc. este o companie americană de tehnologie energetică cu sediul în Fremont, California. Enphase dezvoltă și produce microinvertoare fotovoltaice, stații de stocare a energiei și stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu accent pe gospodăriile private. Compania a fost fondată în 2006 și a fost prima care a oferit microinvertoare pe piata comerciala. Enphase este listată ca ENPH pe bursa de tehnologie NASDAQ și este listată, printre altele, în S&P500, indicele celor mai valoroase companii.

Leave a Comment

Categorii

Create your account